Michał Majerski,”award winning”reżyser filmowy Ur.1948 w Polanicy Zdroju. Studia i Dyplom PWSFTv i T. w Lodzi w 1976 r. Do 1978 nauczyciel akademicki na PWSFTv i T. Realizator TV w Ośrodku TVP w Lodzi. 1978 emigracja z Polski. 1980 -1991 docent na Wydziale Filmowym TFH w Berlinie Od 1991 – podróż studyjna do USA i Ameryki Południowej. 1994 powrót i założenie firmy produkcji telewizyjnej i filmowej z siedzibą w Szczecinie i w Berlinie. 1995 reżyser i publicysta w Ośrodku TVP w Szczecinie. Od 1995 do 2005 – produkcja i realizacja programów i filmów telewizyjnych dla publicznych stacji telewizyjnych w Niemczech jak Arte, NDR, ZDF, DW, RBB. Jako autor,producent, kooproducent, operator. Od 2005 realizacja autorskich filmów dokumentalnych o tematyce polsko-niemieckiej.

Biografia w wikipedia.org

Rewards and Honors (selection)

2005 – “Meiner Mutter Land” ( “Once I was a German”). Best German documentary film at Film Festival in Lagow, Poland.

2006 – Nomination for the German-Polish Journalist Prize, Schwerin, Germany

2010 – 3rd Price for Documentary “Oberschlesien – kolocz na droga” at International Film Festival Regiofun in Poland

2010 – Erasmus Seal of Excellency for “Oberschlesien – Streuselkuchen von zu Hause” Vienna.

2013 – Erasmus European Media Awards- Grand Award for „Oberschlesien- Here is where we meet“. Vienna.

2018 – Once it was a Land Called Pomerania. Lagow International Film Festiwal. Award in Competition Part.  Amsterdam Film Festival – Prodigy Award

 

Filmography:

( from 2003 )

2003 – “Begegnung an polnischen Fluessen”, documentary film, script, producer, camera.

2003 – „Dragos“ introductory feature for a history series for TV, director.

2003 – “Die Perlenfischer”, documentary film, director.

2004 – “Cusanus – de Ludo Globi”, video art installation in Hamburg

2005 – “Meiner Mutter Land”, documentary film, 70 min., producer, script, director, camera.

2006 – “Mandelstam Street”, Opera in Stettin, directing

2007 – “Lorelei” and “Aber wieder”. Head of the film workshop on the topic of structural space in the filming of poems, University of Stettin, Poland.

2008 – “Meines Vaters Haus”. Documentary film, 84 min., producer, script, director.

2009 – “Draheim”. Biographic film, 30 min., producer, script, director.

2010 – “Oberschlesien – kolocz na droga”. 60 min. Documentary. Producer, script, director

2013 – “Oberschlesien – here is where we meet” 75 min. Documentary. Producer, script, director.

2018 – “Once it was a Land Called Pomerania”. 89 Min. Documentary. Director, Producer